[史上最大型期權講座,前傳與感想]

終於都完喇,好攰,鬆一口氣。

因為一時衝動,過去50日我連續搞咗大約40場嘅期權分享會,粗略計算總共有大約1500人嚟咗我公司聽我分享,大大話話派咗30萬現金,總共3000張100蚊紙,同埋大量滯銷作品《期靈王》;以每場2.5個鐘計,我總共講咗100小時。

本來我真係冇諗過咁多人對期權有興趣,所以先會咁戇居做咗100小時義工。感謝每一個嚟過我公司嘅朋友,希望你地每人都有所得著。

呢次馬拉松式期權分享會對我嚟講都唔係冇得著,除咗認識到一班同樣對期權有興趣嘅散戶之外,同樣令我反思操盤嘅意義。全職投機者通常都會將精力集中喺市場上搏殺搵食,好多自以為簡單嘅道理,原來要向其他人表達係一啲都唔容易。金融市場上初學者好輕易接受所謂有效嘅交易方法,但原來大多數都經歷唔起長時間嘅考驗。所以上星期我好感觸地寫咗一篇《論交易策略的偽穩定性》,希望有知音人睇得明。

《論交易策略的偽穩定性》︰https://www.facebook.com/optionspeculator/photos/pb.191332937738879.-2207520000.1530624743./808063216065845/?type=3&theater

期權唔係萬能,期權亦都只係眾多工具嘅其中一種,只不過因為期權太靈活,太多變化,所以先會衍生出唔同門派、唔同操盤方法。我唔敢話自己係最叻嗰個,但係經過同咁多散戶接觸之後,我敢講我睇得出大部份散戶操盤嘅盲點。呢啲盲點唔單止出現喺佢地嘅期權策略身上,更多係出現喺思維上。仲記得我喺分享會講過點解「聰明反被聰明誤」、「溝貨係投資大忌」、「IV高做Short、IV低做Long」呢啲金句係垃圾bullshit嗎? 投機好講邏輯,期權投機就更加講邏輯,好多人以為自己有邏輯,偏偏邏輯呢樣嘢就唔係人人都有,連最冇邏輯嘅人都會以為自己有......所以我喺分享會所講最核心嘅概念,就係點樣盡量避免自己嘅交易策略墜入邏輯陷阱,同埋點樣保持良好嘅操盤心理質素。呢啲話題聽落好老土,論吸引力亦不及期權招式吸引,但係作為一個喺市場上打滾嘅投機者,我可以好肯定咁同你講呢啲最老土嘅原素先係最重要嘅成功原素。

可能人大咗,講嘢越來越長氣。不求人人都認同,但求有知音人俾like。

最後係廣告時間,下星期四7月12日我即將會搞一場大型期權分享會,今次我冇咁戇居,唔會再有免費,位位都要俾$200先可以入場。內容方面,一句講哂係包括我期權操盤最精華嘅心得,多年來嘅經驗分享;座位方面,話明係史上最大型期權講座,場地容納到足足1500人,不過而家只剩返最後200個位,手快有手慢冇,有興趣就快啲click下面條link報名喇。

==============================

講座名稱︰歐陽一心期權新思維講座
日期︰2018年7月12日
時間︰19:30 - 22:30
地點︰九龍灣國際展貿中心展貿廳2
費用︰$200

報名連結︰
https://etickets.hk/project/hkptrc/hkptrc

是次講座內容將會披露︰

《期權投機客》系列以外的期權思維
化繁為簡的策略制定方式
「散戶向」的期權操盤心法
新四大最實用期權組合
為何學期權不用付出高昂學費

目標觀眾︰

對期權有初步認識,不必有豐富交易經驗
有操盤經驗,但未能系統式制定策略者
任何對交易操盤有興趣人士

==============================